Hoe ontstaat stress en wat kun je eraan doen?

Heel veel mensen hebben last van stress. Volgens het CBS heeft maar liefst 1 op de 7 werknemers een burn out of herstelt van een burn out. Dat zijn schokkende cijfers!

En niet iedereen met stress belandt in een burn out. Er zijn nog véél meer mensen met stress klachten, sterker nog… vrijwel iedereen heeft wel eens last van stress.

Hoe ontstaat stress?

Heel veel mensen hebben last van stress. Volgens het CBS heeft maar liefst 1 op de 7 werknemers een burn out of herstelt van een burn out. Dat zijn schokkende cijfers!

En niet iedereen met stress belandt in een burn out. Er zijn nog véél meer mensen met stress klachten, sterker nog… vrijwel iedereen heeft wel eens last van stress.

Wat is stress?

Puur theoretisch bekeken is dit de definitie: Als je draagkracht (dat wat je aankunt) niet overeenkomt met de draaglast (dat wat er van je wordt gevraagd) dan ontstaat stress. En stress is niets anders dan het voelen van spanning of druk.

Als we het over stress hebben, dan gaat het meestal over ongezonde druk, een teveel aan spanning. Toch kan stress ook zorgen voor positieve druk, als het je helpt om beter te presteren. Zoals ik in de training ‘stop het piekeren’ vertel maakt je lichaam cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat je alert, efficiënt en geconcentreerd bent.

De één is gevoeliger voor stress dan de ander, het heeft allemaal met draagkracht te maken.

Eigenschappen die stress vergroten:

  • Perfectionisme
  • Prestatiegerichtheid
  • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Veel van jezelf eisen én van anderen
  • Druk zijn, niet ‘niets’ kunnen doen
  • Lastig grenzen aan kunnen geven
  • Moeilijk steun vragen
  • Gevoelens slecht kunnen uiten
  • Pessimisme

Deze eigenschappen zijn voor een deel bepaald door je temperament en karakter. Voor een veel groter deel zijn ze overgedragen door de mensen om je heen. Door ouders, familie, leerkrachten, vrienden, enzovoort. Jouw eigen ervaringen uit het verleden en de vaardigheden die je nu bezit hebben een grote invloed op stress factoren.

Je kunt leren om je draagkracht te vergroten!

Vrijwel al mijn trainingen zijn gericht op het creëren van een positieve mindset, het leren omgaan met je kletsende brein, je emoties enzovoort.
Een positieve mindset is echt super belangrijk voor het verminderen van stress.

Vrijwel niemand is van nature positief

Sommige mensen zijn van nature positief. Ik niet… en met mij heel veel mensen niet! Je zult je brein dus moeten trainen om beter te worden in positieve gedachten!

Ik ben er inmiddels van overtuigd dat positief zijn helpt, je bereikt meer en zit lekkerder in je vel. Er zijn ook heel wat onderzoeken die onderschrijven dat positieve gedachten écht helpen. En als ik vanuit mijzelf spreek, dan voel ik mij er echt stukken beter bij.

Als ex-stresskip…

Als ex-stresskip weet ik alles van stress. Een aankomende vakantie was een garantie voor een mega lading stress. Feestdagen? Idem dito… Eigenlijk had ik vrijwel non stop last van stress.

En wat maakte dat ik stress had? Omdat ik zag dat er van alles “moet” en ik er geen grip op heb. Het moet allemaal perfect, ik mag niks vergeten en ik heb geen idee wanneer ik wat precies ga doen.

En als ik al een plan had, dan zat dat plan non stop in mijn hoofd.

Mijn hoofd zat altijd VOL, vol met dingen die geregeld moesten worden, vol met dingen die perfect moesten en vol met alles wat ik écht niet zou mogen vergeten.

Herken je hier iets van? Vind jij het ook lastig om alle ballen met een glimlach hoog te houden? Kom je totaal niet meer aan jezelf toe?

Voor rust in mijn leven waren een aantal dingen nodig. Namelijk de juiste mindset én voldoende slaap, beweging en de juiste voeding én een betrouwbaar systeem. Dit leer ik je graag in mijn programma’s!

 

Liefs, Sandra