Alleen geboren tweelingen

Maar liefst een op de tien zwangerschappen begint met als een tweeling zwangerschap, met andere woorden 10% van alle zwangerschappen.

Uit slechts 1% van alle zwangerschappen wordt een tweelingen geboren. Dat betekent dat heel veel tweelinghelften “verdwijnen” in de 12 weken van de zwangerschap en vaak ook nooit op een echo gezien of herkent zijn.

Als een van de foetussen sterft, is dat voor de overlevende tweelinghelft een geweldige schok, ook al gebeurt dit heel vroeg in de zwangerschap. De andere helft is zich er later ook niet meer van bewust ooit samen gestart te zijn in de buik. Toch blijft er een leegte in de ziel achter wat in het leven herkent kan worden door eenzaamheid, onverklaarbare schuldgevoelens, onrust (voor twee willen leven) en een onvervulbaar verlangen naar samen zijn. De verloren tweelinghelft wordt onbewust overal gezocht.

Ik ben zelf een alleen geboren tweeling en kwam daar pas op 39 jarige leeftijd achter. Toen ik van het fenomeen hoorde, was het alsof ik door de bliksem geraakt werd. Het resoneerde zo enorm!

Vervolgens ben ik twee boeken gaan lezen (de boeken hieronder) dit zorgde voor heel veel herkenning en begrip. Toch heb ik er jaren over gedaan om mijn tweelingbroer echt te (h)erkennen en accepteren.

Mijn jongste dochter is ook een alleen geboren tweeling. Omdat zij hier op jonge leeftijd (5 jaar) achter kwam, was het voor haar juist heel fijn om haar gemis te benoemen en herkennen. Zij kon haar tweelingbroertje gelijk omarmen. Ze voelt hem altijd bij zich, ook al ziet of hoort ze hem niet.

Als jij vermoed dat je een alleengebaren tweeling zou kunnen zijn, dan zijn deze twee boeken zeer de moeite waard om te lezen: