De schilden van de innerlijke familie

Een aantal maanden geleden kwam ik in aanraking met “de schilden van de innerlijke familie”. Deze zienswijze is voor mij heel verhelderend én herkenbaar! Het helpt je om zicht en grip te krijgen op zowel jouw eigen gedrag als dat van bijvoorbeeld je kinderen.

Elke persoon heeft zijn eigen innerlijke familie: een innerlijke man, vrouw, jongen en meisje. Dit zijn alle facetten van je persoonlijkheid. Als je goed om kunt gaan met jouw innerlijke familie en die van anderen, begrijp (en verander!) je jezelf en anderen veel makkelijker.

Arienne Klijn heeft hier een mooi boek over geschreven “Maak kennis met je innerlijke familie”, haar inspiratie voor het schildenmodel heeft ze gekregen van de indianen.

Voorbeelden van eigenschappen van de familieleden:

Pluspunten Schaduwkanten
Jongetje Speels
Geen tijdsbesef
Impulsief
Avontuurlijk
Vrolijk
Beweeglijk
Vindingrijk
Enthousiast
Stoer
Durfal
Leergierig
Verongelijkt
Opschepper
Brutaal
Dwars
Ongeduldig
Pesterig
Spijbelaar
Driftig
Vandaal
Grenzeloos
Meisje Verbinding zoekend
Trouw
Volgzaam
Vol vertrouwen
Open en ontvankelijke
Gevoelig
Ontspannen
Puur
(hoog)sensitief
Erbij willen horen
Oprecht
Dromend
Overgevoelig
Onzeker
Gespannen
Naïef
Claimend
Prinses op de erwt
Eenzaam
Jaloers
Wantrouwend
Melodramatisch
Teleurgesteld
Angstig
Man Daadkrachtig
Recht voor zijn raap
Koersvast
Resultaatgericht
Analytisch
Besluitvaardig
Helder
Handen uit de mouwen
Oplossingsgericht
Grenzen stellen
Perfectionist
Keihard
Veroordelend
Patser
Stijfkop
Tiran
Held op sokken
Luchtkastelen
Onvermurwbaar
Vrouw Realistisch
Wijs
Verzorgend
Praktisch
Accepterend
Intuïtief
Zeker
Geduldig
Troost en veiligheid bieden
Zwaarmoedig
Verstikkend
Verslaafd
Deprimerend
Wraakzuchtig
Verwaarlozend
Haatdragend

Als je weet welk schild naar voor staat, weet je ook hoe je weer balans kunt krijgen.

Als je kind de kamer door stuitert, dan is het innerlijk jongetje actief. Innerlijke jongetjes zijn namelijk beweeglijk, speels en avontuurlijk. Het is belangrijk om de innerlijke familie van jouw kind te observeren om te weten hoe je het beste kunt reageren, dus welk schild je zelf het beste in kunt zetten. Zit er achter het stuiterende jongetje misschien een huilend meisje, omdat je kind zenuwachtig is voor het schoolreisje? In dat geval voelt het kind zich onbegrepen als jouw innerlijke man alleen maar grenzen gaat stellen, veel effectiever is het om jouw innerlijke vrouw eerst in te zetten “je vindt het spannend hè, dat je morgen op schoolreisje gaat?”. Dan voelt het innerlijk meisje van jouw kind zich begrepen en pas dan is er ruimte om tot rust te komen en indien nodig alsnog grenzen te stellen met jouw innerlijke man.

Is het innerlijk jongetje zonder achterliggende reden gewoonweg aan het door denderen in zijn enthousiasme, dan is het inzetten van jouw innerlijke man een goed idee. Grenzen stellen door te benoemen wat je ziet “Stop! Ik zie de autootjes hier door de kamer vliegen” en dan het gewenste gedrag benoemen “autootjes horen op de wielen op de grond te rijden”. Met deze manier van communiceren combineer je de innerlijke familie en effectieve communicatie.

Als je als ouder goed om kunt gaan met jouw innerlijke familie dan zorgt dit voor innerlijke groei en het verbeteren van relaties. Relaties zowel met jouw kinderen, als vriendschappen en collega’s.

Hoe werkt dit voor kinderen?

Voor kinderen werkt het vaak niet om innerlijke jongetjes en meisjes te benoemen. Een jongetje waarbij je zegt dat het innerlijk meisje verdrietig is, kan boos worden. Meisjes zijn namelijk stom. Als je het systeem van de innerlijke familie helemaal begrijpt en toe kunt passen, kan het fijn zijn om de dieren van de axenroos te gebruiken voor de communicatie naar je kind toe.

Bestel het boek “Maak kennis met de innerlijke familie” voor EUR 17,50

boek innerlijke familie