Na de vakantierust weet je dat je het anders wilt – 3 tips voor verandering

De vakantie is vaak een moment van tot rust komen en bezinning. Je overziet je leven dan weer helder, kijkt vanaf een afstandje en je krijgt nieuwe inzichten.

De één zit dan boordevol nieuwe plannen en gaat er actief mee aan de slag. De ander voelt dat ze iets anders wil, maar heeft geen idee hoe of wat…. je voelt alleen maar dat het echt tijd is voor verandering.

Van glas half leeg….

Het is nog maar een paar jaar geleden dat ik tot deze tweede groep behoorde. Vanaf het moment dat de vakantie halverwege was, begon ik op te zien tegen het einde van de vakantie. Het glas was half leeg en ik voelde dan het einde naderen.

Het voelde zwaar, ik zag op tegen de periode na de vakantie. Ik leefde van vakantie naar vakantie. Het typische kenmerk van niet mijn hart volgen.

Naar glas half vol!

Tegenwoordig behoor ik tot de gelukkige eerste groep. Ik koester elke vakantiedag met mijn gezin en ben nooit aan het aftellen.

Het glas is altijd half vol. In de rust ontstaan nieuwe ideeën voor mijn bedrijf. Ik schrijf kernpunten op, zodat ik het ook weer los kan laten en volop van mijn vakantie kan genieten.

Zo doe je dat:

Deze transformatie is ook voor jou mogelijk, je weet misschien alleen nog niet hoe. Ik kan je daarbij helpen. Het geheim zit in uit je hoofd stappen en weer je hart gaan volgen. Je hoofd en hart weer met elkaar verbinden. Hoe doe je dat? Ik neem je stap voor stap mee in dat proces! Vandaag geef ik je 3 tips om dit proces te starten.

Tip 1: 10 minuten per dag mediteren

Je hoeft echt geen uren te mediteren voor meer rust en balans. 5 minuten mediteren is zelfs beter dan helemaal niet mediteren. Mediteren is niets meer of minder dan even de rust op zoeken. Rustig gaan zitten of liggen en alle gedachten los laten. Je kunt dat doen door met je bewustzijn op je ademhaling te letten of door heel aandachtig waar te nemen wat je hoort en voelt. Welke geluiden kun je horen? En wat nog meer?

Je kunt namelijk niet tegelijk met je aandacht luisteren (of je ademhaling volgen) én luisteren naar je gedachten. Als jij met je aandacht aan het luisteren bent naar omgevingsgeluiden, dan is het brein even stil.

Gelijk daarna begint het brein weer te kletsen. Kies er dan voor om weer je aandacht naar het nu te brengen.

Deze oefening in je aandacht richten is net als het leren piano spelen. Je zult moeten oefenen om beter te worden. Zo is het met mediteren ook. Je wordt er vanzelf beter in als je oefent.

Door te mediteren kom je terug in de rust die je op vakantie voelde. Rust geeft ruimte en zicht op wat je wel wilt. In rust krijgt je hart de ruimte om te fluisteren wat je echt wilt.

Tip 2: Neem je gedachten niet zo serieus

Zet 10 mensen in dezelfde situatie en ze denken alle 10 iets anders. Hoe kan dat bij exact dezelfde situatie? Omdat ons brein hartstikke subjectief is. We DENKEN allemaal dat ons eigen brein de waarheid spreekt, maar is dat ook zo? Hoe weet je zo zeker dat dit de waarheid is? Of is het jouw waarheid? Zou je er ook op een andere manier naar kunnen kijken?

Het geeft heel veel lucht als je beseft dat jouw brein ook maar wat kletst. Dat het niet perse de waarheid hoeft te zijn.

Tip 3: Neem initiatief

We hopen vaak dat verandering op een presenteerblaadje komt. Ik kan je uit die droom helpen, verandering komt zelden zomaar. Daar is actie voor nodig.

Bovendien, als je wacht op verandering dan heb je zelf geen regie. Het leven leeft jou. Door de teugels in handen te nemen, door in actie te komen, neem je regie over jouw leven. Dat zorgt dat je invloed hebt op jouw leven en jouw geluk. Ja, dat is soms spannend! Toch zul je merken dat het leven leuker en makkelijker wordt als je kiest initiatief te nemen.

Dus als je voelt dat je iets anders wilt, kom in actie!

Liefs,