Problemen oplossen via een vast stappenplan

Soms wordt je zomaar ineens met een probleem geconfronteerd. Je hebt er mee te dealen of je nu wilt of niet.

Vandaag kreeg ik een uitdaging. Ik kom thuis met allemaal tassen van mijzelf en dochterlief die elders is gaan spelen. Ik zet de spullen neer en kijk de tuin in. Tot mijn schrik zie ik daar Guus, ons konijn, over het terras huppelen.

Direct realiseer ik mij dat dit foute boel is. We hebben zes kippen en twee konijnen. Kippen zullen niet makkelijk er vandoor gaan, maar konijnen…

Dus ik spoed naar buiten. Gelukkig komt manlief ook net thuis en samen vangen we het konijn. Ik zie gelijk het probleem: het hekje van de ren staat open. Suus het andere konijn mist ook….

Ik zoek de hele tuin af en kijk onder alle struiken. Geen Suus. Ik probeer in de tuin van de buren te kijken. Geen Suus. Er schiet door mijn hoofd “hoe ga ik de kinderen vertellen dat Suus weg is?”, “zouden we haar überhaupt nog terug vinden?”. Alleen ik WEET dat dit soort gedachten mij niet helpen.

Suus is weg is een probleem, dat zit in de rode probleemcirkel. Hoe kan ik dit oplossen, wat zijn mijn opties in de groene oplossingen cirkel?

In de doelencirkel: het konijn vinden.

Mijn opties:

1. Ik kijk vanuit de zolder naar de tuinen en kijk ik of ik Suus ergens rond zie huppelen.
2. Ik zoek nog een keer de hele tuin af, misschien heb ik haar niet gezien en zat ze er wel.
3. Suus kan bij buren zijn, directe buren of nog verder weg. Ik zal dus langs moeten gaan. Ik zet een foto op mijn telefoon om te laten zien hoe Suus eruit ziet.
4. Een flyer maken voor iedereen uit de buurt, ook voor de buren die niet thuis zijn, zodat ze bij thuiskomst direct even kunnen kijken of er een konijn door hun tuin huppelt.
5. Ik kan de dierenambulance bellen.
6. Ik kan de dierenartsen bellen om te vragen of er een konijn binnen is gebracht.

Bij stap 3, huis 3 is het raak. Ik zie Suus zitten!! Rustig knabbelend bij de schutting, alsof er niets aan de hand is. Ze laat zich zowaar makkelijk vangen en het probleem is opgelost. Ruim een uur en heel wat zorgen verder, maar Suus is weer thuis.

Het is zo’n automatisme voor mij geworden om op deze manier te handelen.

Het stappenplan samengevat:

Als je een probleem hebt, kijk je wat je opties zijn. Je probeert ALLE opties te zien, dus je vraagt je steeds af “zijn er nog meer mogelijkheden?” Als je alle opties helder hebt, dan kies je wat het beste voelt en ga je daarvoor. In dit geval kon ik alle opties af gaan, maar het komt ook voor dat je 1 oplossing kiest en daarmee aan de slag gaat.

Klagen lost niets op. Zielig zijn op de bank lost ook niets op. Als je een probleem hebt, kom in actie! Weeg je opties af en ga actief aan de slag.

Liefs,