Ben ik hooggevoelig oftewel een HSP’er?

Hoe weet ik of ik hooggevoelig ben? Dat is een vraag die ik heel regelmatig krijg.

Het lijkt dan een beetje alsof hooggevoeligheid een aandoening is, iets dat we willen labelen. Ik voel weerstand tegen labels, maar tegelijk weet ik ook dat het makkelijk kan zijn iets een naam te kunnen geven (of is het de schuld geven?).

Na een test, een vaststelling van een label, gaan er soms deuren voor je open, die anders gesloten zouden blijven. Zoals bijvoorbeeld bij onze middelste en jongste dochter. Die MOESTEN getest worden op hoogbegaafdheid om passend onderwijs te kunnen krijgen. Geen test, geen toelating. En dus zijn ze getest.

Maar voor hooggevoeligheid is dat niet van toepassing. Niet elk hooggevoelig persoon heeft ook dezelfde kenmerken. Voor mij gaat het erom welk deel van de gevoeligheid je WEL herkent en HOE je daar mee om kunt gaan.

Onderzoek naar hooggevoeligheid

Dokter Elaine Aron heeft jaren lang studie gedaan naar hooggevoeligheid en heeft vast gesteld dat 20% van de bevolking hooggevoelig is. Dat is maar liefst 1 op de 5 personen!

Ook heeft zij vast gesteld dat er binnen hooggevoeligheid veel verschillende soorten gevoeligheid zijn. De één is heel gevoelig voor geuren, de ander voor stemmingen of voor geluid.

Hoog sensitieve personen zijn vaak extra gevoelig voor:

  • Voedsel, zowel de smaak als de structuur
  • Geuren
  • Geluid
  • Licht
  • Kriebelende kleding, naden in sokken, merkjes in de kleding die op de huid komen.
  • stemmingen en emoties van mensen in hun omgeving
  • sferen in ruimtes en gebouwen

Ik heb drie hooggevoelige dochters en het leuke is dat ze alle drie een ander kenmerk hebben dat er uit springt. Voor de jongste is dat absoluut de gevoeligheid in de mond, ze heeft heel veel moeite met gecombineerde smaken en sommige structuren van eten. Ze lust geen enkele combinatie van smaken, geen ovenschotel met verschillende groenten en saus door elkaar, maar ook geen slagroomtaart met een combinatie van cake, slagroom en jam. DAN weet ik dat ze zich niet aanstelt, want welk kind lust er nou geen taart en pizza en ga zo maar door. Dan WEET ik dat ze echt gevoelig is in de mond.

Onze middelste wordt helemaal GEK van naadjes en merkjes in haar kleding. Op het moment dat ze op het toilet stiekem haar onderbroek en legging binnenstebuiten keert en zo aan doet, om de naadjes maar niet te hoeven voelen, dan weet ik dat ze niet overdrijft. Ze loopt nog liever voor gek met haar kleding binnenstebuiten dan dat ze die naadjes moet voelen.

Dit zijn de twee sterkste kenmerken, ik herken er bij hun wel meer, maar lang niet alles. Moet ik dan twijfelen of ze wel hooggevoelig zijn? Omdat ze niet ALLE kenmerken hebben? Nee, natuurlijk niet. Je HOEFT niet ALLE kenmerken te hebben om hooggevoelig te zijn.

Leren omgaan met gevoeligheid

Ik ga ze ook echt niet de hele dag pamperen met “tja, dat komt door je gevoeligheid”. Nee, ik LEER ze om te gaan met hun gevoeligheid. Ik vertel ze hoe je boze cadeautjes bij anderen kunt laten, dat je niet alles aan hoeft te pakken. Ik vertel ze over grenzen bij zichzelf en bij anderen. Ik leer ze aarden, ik leer ze naar binnen keren en VOELEN wat van hen is, wat zij echt willen en wat zij echt voelen.

Het gaat om het leren omgaan met je gevoeligheden en dan is het helemaal niet belangrijk om een stempel “hooggevoelig” te krijgen.

Dankzij de gevoeligheden bij mijn kinderen, ben ik mijn eigen gevoeligheid gaan ontdekken. Ik heb mij altijd ANDERS gevoeld dan anderen en natuurlijk vind ik het dan fijn om te lezen dat dit bij mijn gevoeligheid hoort. Dat heel veel hsp’ers zich anders en onbegrepen voelen. De herkenning is fijn en er zijn voor mijzelf heel veel puzzelstukjes op zijn plaats gevallen. Voor mij is er dusdanig veel herkenning dat ik DURF te zeggen “ik ben hooggevoelig”.

Maar dat is dus iets dat ik ZELF bepaal. Er is geen ziekenhuistest die het vast stelt, sterker nog er is helemaal geen wetenschappelijk erkende test die dit vast stelt.

Kun je het bewijzen?

Via een MRI scan kun je vast stellen dat de prikkelverwerking van hooggevoelige mensen anders is. De universiteit van Tilburg heeft een onderzoek gedaan en mensen daadwerkelijk door de MRI scan gehaald. Daarmee hebben ze BEWEZEN dat het cijfer, de bewering ‘20% van de bevolking is hooggevoelig’ klopt.

Maar er is geen enkele zorgverzekeraar die op dit moment een MRI scan vergoed om vast te stellen of je hooggevoelig bent… En dus bepaal JIJ hoeveel je herkent in de kenmerken van hooggevoeligheid en kun jij VOELEN of je een klik voelt met hooggevoeligheid, hoeveel je ervan herkent.

Meer informatie

Als je meer wilt weten over wat hooggevoeligheid is én tips wilt krijgen hoe je hiermee om kunt gaan, dit vertel ik je allemaal in de online training omgaan met hooggevoeligheid!

Liefs, Sandra