Cadeautjes hoef je niet aan te nemen!

Herken jij dit? Jouw zoon / dochter / man / of wie dan ook, komt heel erg boos naar jou toe, zegt allemaal boze en lelijke dingen tegen jou. En ineens is jouw humeur totaal omgeslagen.

Ineens heb je allemaal gevoelens, die je een paar minuten ervoor nog niet had.

Dat komt omdat ze een cadeautje in de hand hebben en naar je uitsteken… en jij pakt het cadeautje aan!

Mensen die boos of verdrietig zijn die zoeken OF een medestander OF een slachtoffer om zich op af te reageren. En als ze dan bij jou komen, dan hebben ze dat boze of verdrietige cadeautje in hun handen. Ik zie het altijd voor mij als een vierkant pakje met zo’n mooie grote strik er omheen.

Cadeautjes hoef je niet aan te nemen

Als jij een cadeautje niet wilt, mag je gewoon (in gedachten) “Nee dank je wel” zeggen. Als jij herkent dat de persoon tegenover je zo’n cadeautje in handen heeft en dat naar je uit steekt, duw het in gedachten terug naar de persoon en denk “Nee, dank je wel”.

Weet je wat het leuke is als je dat doet? Dan neem jij zelf die gevoelens niet over en kun je op een verstandige manier reageren. Dan kun je benoemen wat je ziet. “Ik zie dat je heel boos of verdrietig bent”. En dan gaat die ander vertellen wat er is. Dan ontstaat er ruimte. Dus eigenlijk kun je die ander VEEL BETER helpen als je het cadeautje niet aan neemt.

Hoe dichter iemand bij je staat, hoe moeilijker het is om te realiseren dat die persoon een cadeautje in de handen heeft. Dat is echt een kwestie van oefenen.

Het hoeft ook niet gelijk perfect te gaan

Ik heb hier ook op moeten oefenen. En zeker van mijn kinderen pak ik af en toe nog steeds een boos cadeautje aan. Ze staan zó dichtbij, ze zijn mij zo lief, ik doe dat ook onbewust.

Juist omdat ik het ook nog wel eens per ongeluk doe, zo’n cadeautje aanpakken, heb ik er ook mee kunnen experimenteren. Inmiddels weet ik dat je per ongeluk aangepakte cadeautjes op elk moment terug kunt geven. Als ik zie wat ik gedaan heb, dan geef ik het cadeautje in gedachten terug. Soms is het dan nodig dat ik even weg loop en dan als ik alleen ben het cadeautje over de schutting terug gooi.

Als ik dat doe, als ik weg loop en het cadeautje terug gooi, dan verandert er zowel iets bij mij als bij mijn dochter. De energie die hierbij hoort is zó sterk! Ik kan weer vanuit liefde en kracht reageren, maar ik merk ook elke keer weer dat er ook bij haar lucht ontstaat als ik “los koppel”.

Dus mijn liefdevolle cadeautje aan jou: je hebt altijd een keuze of je een cadeautje aan pakt. De leuke en liefdevolle cadeautjes neem je natuurlijk aan. De boze en verdrietige cadeautjes die hoef je niet aan te nemen. Sterker nog, je helpt jullie beiden er meer mee om het cadeautje niet aan te nemen. Het is een kwestie van uitproberen en oefenen.

Liefs, Sandra