Hoe doe je dat “ in je kracht staan ”?

Als ik mensen vraag wat ze graag anders zouden willen, krijg ik vaak als antwoord dat ze graag meer in hun kracht zouden willen staan. Maar wat is dat nu eigenlijk, in je kracht staan?

Vaak vinden mensen het moeilijk deze vraag te beantwoorden, vaak komen ze uit bij dat ze zich graag zeker voelen, een gevoel van controle hebben.

En wat maakt dan dat je uit je kracht bent? Als in je kracht staan is dat je zekerheid en controle voelt, ben je uit je kracht als je onzeker bent en bang bent om de controle te verliezen?

Wat zou je anders doen als je in je kracht staat? Waarschijnlijk maak je je dan groot, kijk je het leven aan en dan durf je nieuwe dingen te ondernemen, je wilt groeien, je voelt je sterk en hebt veel energie.

Als je uit je kracht bent, dan voel je onzekerheid en angst. Het maakt je klein. Het beperkt je en dwingt je om in je comfortzone te blijven. En angst zorgt voor stress.

Liefde en angst

Liefde en angst zijn de twee basisemoties in het leven. Onzekerheid en bang om de controle te verliezen komen beiden voort uit de basisemotie angst.

We worden allemaal helemaal blanco geboren met alleen maar liefde. Na de geboorte wordt direct de eerste stempel gezet, ineens hebben we een naam en zijn we iemand.

Gedurende ons leven maken we dingen mee die ons vormen en worden er nog veel meer stempels gezet. Cito uitslagen zijn ook zo’n leuk stempel dat je jouw hele leven mee moet dragen. Er wordt fijn vergeleken wie er een VWO stempel krijgt en wie een MAVO stempel en daar wordt je dan de rest van je leven op beoordeeld. Welke studie je mag gaan doen, welke baan je mag krijgen. En als jouw stempel door omstandigheden lager uit pakt dan bij je past, dan kun je daar een leven lang mee worstelen.

Als je gepest wordt op school, dan laat dat diepe sporen na. Die onzekerheid is 30 jaar later nog te voelen. Je kunt je nog steeds minderwaardigheid voelen, het gevoel je te moeten bewijzen, twijfel of anderen je wel aardig vinden.

Als jouw eerste spreekbeurt op de basisschool mis ging, doordat je de tekst vergat of de klas begon te lachen, kun je 20 jaar later nog steeds spreekangst voor groepen hebben. Als jouw ouders altijd hoog opgaven over hoogopgeleide mensen, kan dat bij jou tot faalangst geleid hebben.

En zo heb je op volwassen leeftijd ineens allemaal stempels met zekerheden en onzekerheden.

Gedachten en emoties

Wat is er eerst, de gedachte of de emotie? Als je op het punt staat de straat over te steken, je zet een voet op de straat en ineens hoor je van dichtbij een claxon van een voorbij razende auto, wat gebeurt er dan? Je deinst achteruit, je lichaam staat stijf van de spanning, je hart klopt als een razende en dan komen de gedachten als “die auto rijdt veel te hard” of “stommeling, let dan ook op” enzovoort. Eerst is er actie, dan de emotie en dan de gedachten. Die gedachten versterken de emotie en zo gaat het heen en weer pingpongen. Gedachten en emoties versterken elkaar.

Kom je altijd eerst in actie?

Nee, er zijn drie manieren waarop mensen reageren: vechten, vluchten en bevriezen. En dit gebeurt altijd instinctief, het is een overlevingsmechanisme. In de natuur kan bevriezen ervoor zorgen dat een roofdier je over het hoofd ziet. Je kunt ook vechten voor iemand anders zijn leven. Zo krijg je verhalen van een ouder die achter zijn kind aan het water in duikt en het kind leven redt. Je denkt niet na, je doet gewoon. Er is een explosie en instinctief ren je weg of duik je wel. En je handelt eigenlijk altijd zonder na te denken. Je angst houdt je in leven en reageert instinctief.

Angst is dan ook een overlevingsmechanisme

Iedereen heeft angst in zich en iedereen heeft liefde in zich. Het is de uitdaging om daar balans in te vinden. Dat je voelt dat je in je kracht staat en liefde uit kunt stralen en dat je erop kunt vertrouwen dat jouw instincten prima werken.

Als jij meer wilt weten over hoe je grip kunt krijgen op angst, volg dan de online training balans tussen liefde en angst of maak een afspraak voor een individueel consult. Ik leer je graag technieken om balans te vinden tussen angst en liefde en om de negatieve lading van angst af te halen, zodat je weer in jouw kracht kunt komen.

Liefs, Sandra