Hoe voorkom ik dat mijn batterij gedurende de dag leeg raakt?

Deze week kreeg ik de vraag “Hoe voorkom ik dat mijn batterij gedurende de dag leeg raakt? Ik ga ’s morgens naar mijn werk, direct uit werk haal ik de kinderen op, dan hebben ze speelafspraakjes, sporten en hobbyclubjes. De hond moet uitgelaten, de was moet gedaan, ik moet koken. Om 18 uur is de batterij leeg en mijn kinderen gaan steeds later naar bed, doordat ze ook ouder worden. Ik trek dat niet.”

Dit is echt een super goede vraag en ik denk voor heel veel vrouwen herkenbaar. Ik hoor dit echt veel vaker.

Stel je nu eens voor

Om 18.00 uur gaat de voordeurbel en Winston van de Postcodeloterij staat voor de deur met een flinke cheque. Hoe reageer je dan? Met “poeh, je komt op het verkeerde moment, ik ben nu net zo moe” of spring je een gat in de lucht, barst je van de energie en ben je de rest van de avond aan het stuiteren? Ik denk dit laatste… Maar hoe kan dat, want je energie was toch op? Of was er stiekem nog wel zat energie, wist je alleen even niet hoe je erbij moest komen?

Het leven dat je nu hebt…

.. is een optelsom van alle keuzes die je in het verleden gemaakt hebt. Dus ik neem aan dat de meeste van alle afzonderlijke activiteiten je energie geeft in plaats van kost. Dat het werk dat je doet, werk is dat leuk vindt, dat je energie geeft. Dat je een hond hebt, omdat je het fijn vindt om die wandeling een paar keer per dag te maken. En natuurlijk zijn er dingen te doen die minder leuk zijn. De één kookt niet graag, de ander heeft een hekel aan de was. Tja, soms zijn er ook wat dingen die we minder leuk vinden. Maar over het geheel genomen is het toch belangrijk om ervoor te zorgen dat 80% van je dag bestaat uit dingen die je graag doet. De beroemde 80-20 regel.

Ik heb ook een super druk schema

Ik heb een eigen bedrijf. Ik heb mijn kinderen op twee verschillende scholen zitten, wat zorgt voor extra organisatie en planning. Alle drie de kinderen beoefenen een sport én spelen een instrument, dus ik taxi wat af. Wij hebben onze eigen mini kinderboerderij met 6 dieren. Ik volg zelf nog een tweejarige opleiding en ik zit op pianoles. Ik sport twee tot drie keer in de week. En ook ik heb een huishouden, was en boodschappen die gedaan moeten worden.

Het geeft energie!

Maar weet je, het meeste van deze dingen GEEFT mij energie. Ik doe mijn werk zo graag. Als ik een cliënt heb die blij de deur uit gaat, of ik heb een super goed gevoel bij content die ik gemaakt heb, dan voel ik mij zó blij en vol energie!

Ik volg de opleiding, omdat ik dit super graag wil volgen. Een opleiding dag voelt als een feestje! Ik absorbeer alles wat ik leer, want hier heb ik voor gekozen, dit is wat ik wil leren. En ja, een dag is intensief en aan het einde van de dag ben ik ook vaak heel moe, maar tegelijk ook zo blij. Ik kies meestal als ik thuis kom tussen even een half uurtje op bed gaan liggen om op te laden of even een rondje gaan hardlopen, dan zit ik daarna ook weer vol energie.

Ik sport heel graag, sporten is voor mij belangrijk. Ik wil mij graag slank, vitaal en gezond voelen. Sporten helpt mij daarbij, ik krijg heel veel energie van een rondje hardlopen.

Dit is wel een keuze

Ik zou mijzelf ook kunnen vertellen “Sporten is stom, ik wordt er moe van, ik heb er geen zin in. Van sporten krijg ik blessures.” Enzovoort…

Als ik op maandag in mijn agenda kijk en alle taken in mijn hoofd ga prenten, dan zou ik ook stress krijgen. Dan zou ik mij ook vol gepland en zonder energie voelen. Het geheim zit ‘m in het leven in het HIER EN NU. Dus één ding tegelijk en dit met volle overgave doen.

Dus als je het gevoel hebt, dat jouw batterij aan het einde van de middag leeg is, dan is het tijd om je schema te evalueren. Wat geeft jou energie en wat kost jou energie. Is de balans wel goed? Maak je wel de juiste keuzes? Heb je de juiste mindset bij dat wat je doet? Doe je mokkend de was of verzin je een manier om juist even te ontspannen van het vouwen van de was.

En je brein maakt het hierbij je niet makkelijk!

Want ik heb wel vaker gezegd dat ons brein makkelijker negatieve gedachten oppakt dan positieve gedachten. Dat is onderzocht en bewezen. En dus zul je er steeds opnieuw voor moeten kiezen om positieve gedachten te hebben. Om op zoek te gaan naar wat je WEL wilt. Het leven is een aaneenschakeling van jouw keuzes. Je hebt bij ALLES de keuze hoe je ermee om gaat. En als het één niet voor jou werkt, dan zoek je een andere manier.

Stop in elk geval met jezelf vertellen dat je aan het einde van de middag moe bent

Als je jezelf dat maar vaak genoeg vertelt, dan ga je het vanzelf geloven. Zeg meerdere keren per dag hardop tegen jezelf “Ik zit vol met energie!” “ik voel mij enthousiast, alles wat ik doe, doe ik zo graag”, “Dit geeft mij energie”. Kies affirmaties die jou energie geven!

Liefs, Sandra