Voor perfectionisten: de kunst van elegant falen

Het was één van de eerste dingen die we leerden op de school van onze hoogbegaafde kinderen: ze moeten leren om elegant te falen. Want heel veel hoogbegaafde kinderen zijn heel erg perfectionistisch. En die van ons zijn mega perfectionistisch.

En eigenlijk geldt dit voor ALLE perfectionisten, dat ze moeten leren om elegant te falen. Ik ben zelf altijd een enorme perfectionist geweest. En nog steeds ligt mijn lat hoog, dat zal nooit helemaal veranderen. Elegant falen was iets waar ik destijds nog nooit van gehoord had én waar ik al zeker niet mee om kon gaan.

Geef het goede voorbeeld

Als je probeert anderen iets te leren, zul je het ook zelf in de praktijk moeten brengen. Als ik wil dat mijn kinderen het leren zal ik het goede voorbeeld moeten geven. Want je kunt de ander niet iets leren dat je zelf niet kunt.

En dus ben ik hiermee aan de slag gegaan én doe ik ontzettend mijn best om elegant te falen… En vandaag heb ik dat volgens mij weer heel prima gedaan. Ik gaf een live webinar Neem de leiding over je gedachten en had voor de zekerheid mijn telefoon aan gezet op de weergave. Geluid uit en beeld aan, zodat ik in elk geval kon checken of het beeld het goed deed. Perfectionistisch, mwà…

Maar goed, met een enorme vertraging kreeg ik het beeld op mijn telefoon en keihard óók het geluid. Serieus! Terwijl het geluid uit stond! En ik kreeg mijn telefoon met geen mogelijkheid meer uit… ik kon de app niet sluiten, ik kon het tabblad niet sluiten, ik kreeg mijn telefoon niet uit. Aaaarggggh! Ik was LIVE in beeld!

En dus probeerde ik elegant te falen

Ik heb de hele tijd gelachen, heb het als een grapje geprobeerd te brengen. The show must go on. Als een wonder kreeg ik het geluid uit én hup back in business. Mijn verhaal oppakken en doen alsof er niets gebeurd is. Mijn hartslag zakte gelukkig na een paar minuten weer en het werd een prima presentatie.

Leermoment of faalmoment?

Dan heb ik achteraf de keuze. Ga ik deze opname wel beschikbaar stellen? Hoe lang ga ik hiervan balen? Ga ik hier zelfs slecht van slapen? Hoe groot was mijn mega blunder?

Niets van dat alles! Ik heb de opname beschikbaar gesteld. Iedereen kan tot en met zondag de opname bekijken. Ik heb er geen moment mee gezeten, ik ga er zeker niet slecht van slapen en ik zie dit als LEERMOMENT.

Een volgend webinar komt mijn telefoon dus helemaal niet meer aan. Leermomentje, hup door naar het volgende.

Nu kan iedereen nog even extra genieten van mijn blunder, want bij deze leg ik er ook nog eens extra de nadruk op 😉 Maar ik wil je hiermee iets duidelijk maken. Jij kunt ook leren elegant te falen. Alleen al door je met dit verhaal bewust te maken. En daarom vertel ik vaak mijn eigen ervaringen. Omdat ik hoop dat je er iets herkent, dat je er een spiegel in ziet waar je iets mee kunt.

Liefs, Sandra